• Lata doświadczeń w biznesie
img

Obłędny tort czekoladowy

Zimą mamy jeszcze większą ochotę na czekoladę, niż zazwyczaj, chociaż to może wydawać się niektórym niemożliwe. Powinniśmy się cieszyć z małych rzeczy, dlatego dziś zaproponujemy obłędnie czekoladowy tort, który idealnie sprawdzi się jako tort niespodzianka na urodziny dla przyjaciela lub miły akcent podczas walentynkowego wieczoru. Przygotujcie się na dużo czekolady, bo do wykonania tego tortu będzie nam potrzeba… aż pięć tabliczek!
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego
Na początku zajmiemy się przygotowaniem ciasta czekoladowego. Będą nam do tego potrzebne: 200 gram posiekanej gorzkiej czekolady (najlepiej 70%), 200 gram masła 82%, szklanka mleka, trzy jajka, szklanka cukru, 150 gram mąki tortowej, 65 gram szklanki kakao, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia i dwie łyżki likieru kawowego. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do garnka wkładamy masło i mleko, po czym podgrzewamy aż do roztopienia się masła. Następnie dodajemy czekoladę, mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego (postarajmy się nie podjadać) i czekamy aż do ostudzenia. W tym czasie w innym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Do sosu czekoladowego dodajemy jajka i cukier, delikatnie mieszamy szpatułką by połączyć składniki. Następnie powoli dodajemy przesiane suche składniki z likierem kawowym – nie przestajemy mieszać. W ten sposób powstaje nam gotowa masa na ciasto, którą przelewamy do uprzednio przygotowanych trzech form o średnicy 20 centymetrów (wyłożonych na dnie papierem do pieczenia). Przez 30 minut w temperaturze 160 stopniach Celsjusza, po czym wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż do jego wystudzenia.
 

Krem czekoladowy!
Do przygotowania kremu czekoladowego potrzebujemy dwóch puszek masy kajmakowej (jedna puszka ma 400 gram) oraz 250 gram gorzkiej czekolady (70%). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko ją przestudzamy. Masę kajmakową miksujemy, a następnie dodajemy do niej roztopioną czekoladę (ciepłą, ale nie gorącą) i miksujemy wszystko aż do otrzymania gładkiego kremu czekoladowego.
 

Jak to wszystko poskładać?
Blaty czekoladowe smarujemy równo kremem czekoladowym. Pamiętajmy również o tym, żeby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków i wierzchu tortu. Całość odkładamy do lodówki na kilka godzin, by krem zastygł, a cały tort stężał. Torcik możemy udekorować czekoladowymi wiórkami oraz płatkami migdałów. Nie zapominajmy również o tym, że tort powinien stać w chłodnym miejscu z tego względu, by czekolada się nie rozpuściła.

Zobacz również