• Lata doświadczeń w biznesie
img

Przekładaniec ze słonecznikiem

Dla wielbicieli ziaren słonecznika i karmelu mamy dzisiaj propozycję nie do odrzucenia – słodki przekładaniec, świetnie sprawdzający się na długie zimowe wieczory. Prócz słonecznika i karmelu znajdziemy w nim, oczywiście, czekoladę, oraz masę krówkową – samo ciasto prezentuje się widowiskowo, więc można zabłysnąć przed rodziną i najbliższymi.
 

Etap pierwszy: kakaowe spody
Do przygotowania tego pysznego przekładańca, na początku będą nam potrzebne kakaowe blaty. Składniki: ¾ szklanki oleju rzepakowego (z pierwszego tłoczenia), pół szklanki wody, szklanka cukru oraz trzy płaskie łyżki kakao. Wszystko umieszczamy w rondelku, gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu będziemy potrzebować: pięciu jajek (z oddzielonymi białkami i żółtkami), pół szklanki drobnego cukru, półtorej szklanki mąki pszennej tortowej oraz po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Suche składniki przesiewamy, ważne jest, by miały temperaturę pokojową. Pora zabrać się za ubijanie białkowej piany – najlepiej robić to mikserem, aż do sztywności, a na koniec dodać stopniowo cukier aż do jego rozpuszczenia (nie przestając ubijać). Następnie dodajemy wszystkie żółtka i ubijamy aż do otrzymania kremowej pianki. Do pianki dolewany wystudzoną kakaową mieszankę i delikatnie, już bez użycia miksera, łączymy wszystko. Po chwili dodajemy przesiane suche składniki, cierpliwie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Przygotowujemy formę o wymiarach 25 x 35, na dnie wykładamy papierem do pieczenia, ale nie smarujemy niczym boków. Do takiej formy przelewamy ciasto i wyrównujemy je, po czym pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C i wystudzamy, a kiedy jest już letnie, przecinamy na dwa równe blaty kakaowe.
 

Zajmujemy się słonecznikiem
250 gram łuskanego słonecznika, 70 gram masła 82%, osiem łyżek cukru i cztery łyżki mleka umieszczamy w garnuszku po czym mieszamy i gotujemy. Przygotowujemy również dużą blachę – wykładamy ją matą teflonową (albo silikonową, papier do pieczenia się nie sprawdza przy masie słonecznikowej), wlewamy masę słonecznikową i pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut (mniej więcej do uzyskania złotego koloru). Jeśli przypalimy za bardzo słonecznika to będzie gorzki. Wystudzoną taflę słonecznikową kruszymy na małe kawałeczki. Zaraz się nam przydadzą.
 

Składamy ciasto
Z 200 gram masła i półtorej puszki masy krówkowej robimy masę kremową i dorzucamy do niej pokruszonego słonecznika. Później przekładamy tą masą nasze dwa blaty i robimy polewę czekoladową na wierzch. Smacznego!

Zobacz również