• Lata doświadczeń w biznesie
img

Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku – jeden z najsłynniejszych i na pewno najbardziej wykwintnych przysmaków kuchni azjatyckiej może zagościć na Twoim stole! To danie wymaga zaangażowania i czasu, ale efekty przerosną najśmielsze oczekiwania. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.
 

Składniki potrzebne do zrobienia kaczki po pekińsku
Do zrobienia kaczki po pekińsku potrzebujemy: jednej kaczki (4 lub 4,5 kilogramowej, może być mrożona lub świeża), pięć łyżek sosy hoi sin (do kupienia w sklepach orientalnych), łyżkę powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty), kilka łyżek sosu sojowego, dwie łyżki miodu, dwie łyżki cukru, dwie łyżeczki przyprawy pięciu smaków, anyż gwiazdkowy, dojrzała cytryna, łyżka octu ryżowego, cebula dymka zielona, ogórek, olej sezamowy, dwa ząbki czosnku, kawałek korzenia imbiru, papryczka chili, odrobina mąki orkiszowej, gorąca woda, sól i pieprz.
 

Przygotowanie przysmaku kuchni azjatyckiej
Jeśli kaczka jest rozmrożona i wypatroszona, od strony szyi robimy podskórne nacięcie i wdmuchujemy powietrze, by oddzielić w prosty sposób skórę od mięsa. W małej miseczce przygotowujemy marynatę: cukier, sól, pieprz, przyprawę pięciu smaków, sos hoi sin oraz sos sojowy. Wszystko mieszamy i wlewamy do środka kaczki, nacieramy mięso czosnkiem i startym imbirem, po czym zszywamy kaczkę (można to zrobić patyczkiem do szaszłyków) i odstawiamy na trzy godziny. Do kolejnego kroku będzie nam potrzebny wok – bardzo popularna w Azji głęboka patelnia. Do woka wlewamy wodę, sól, łyżeczkę sosu sojowego, dosypujemy przyprawę pięciu smaków, starty czosnek i imbir oraz gwiazdkę anyżu, mieszamy i gotujemy wszystko.
Potrzebny będzie nam garnek z wrzątkiem – musimy w nim zanurzyć kaczkę, najlepiej zawieszoną na sznurku lub haku. Obgotowujemy ją ze wszystkich stron, po czym zostawiamy w chłodnym pomieszczeniu na całą noc. Następnego dnia możemy zacząć przygotowania. Do wrzątku (z wczorajszego gotowania kaczki), dodajemy przyprawy, sok i skórkę z cytryny, ocet ryżowy, sos sojowy, miód oraz cukier. Do gotowego wywaru wkładamy kaczkę i dokładnie ją nim nacieramy kilka minut, by wszystko się dobrze wchłonęło. Tak doprawioną kaczkę pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i kontynuujemy pieczenie przez następną godzinę.
Z mąki oraz gorącej wody robimy ciasto, z którego formujemy placuszki, następnie smarujemy je olejem sezamowym. Robimy z tego 15 centymetrowy placek, smażymy na patelni przez minutę, kroimy na placek cebulę i ogórek, a potem przygotowujemy sos do namaczania (z sosu sojowego, hoi sin, powideł, miodu, przyprawy pięciu smaków i chili). Podajemy z ryżem.

Zobacz również