• Lata doświadczeń w biznesie
img

Pieczona gęś

Z gęsią nie ma żartów – przygotowanie jej to czasochłonne zajęcie, ale dla oszałamiającego efektu warto się poświęcić. Niegdyś w kuchni staropolskiej stanowiła, tuż obok dziczyzny, gwarancję sukcesu na każdym przyjęciu czy uroczystym obiedzie. Jeśli chciałabyś wybrać się na małą wycieczkę w czasie, mamy dla Ciebie idealny przepis. Powodzenia!
 

Etap pierwszy: jakie składniki są nam potrzebne?
Gwiazda wieczoru, czyli jedna czterokilowa wypatroszona gęś (może być w wersji świeżej lub mrożonej), duże jabłko (boiken lub reneta), łyżka soli morskiej, ½ łyżki świeżo zmielonego pieprzu, trzy łyżeczki kminku, trzy łyżeczki suszonego tymianku, cztery ząbki czosnku oraz szklanka soku jabłkowego – tego słodkiego, z antonówek lub opcjonalnie pół szklanki soku jabłkowego zmieszanego z połową szklanki cydru dobrej jakości.
 

Etap drugi: przygotowanie gęsi
Jak już wspomnieliśmy, upieczenie gęsi jest dosyć pracochłonne, więc jeśli planujesz uroczystość z gęsią na stole jako daniem głównym, powinnaś zabrać się do roboty już dzień wcześniej. Na początku trzeba rozmrozić gęś, co również zjada sporo czasu, bo aż do kilkunastu godzin, więc weź to pod uwagę, jeśli taką sztuką dysponujesz. Gęś już rozmrożona? Trzeba ją wypatroszyć. Wszystkie podroby schowaj do lodówki, bo mają one bardzo dużo właściwości odżywczych i można z nich zrobić wspaniałe dania, na przykład z gęsiej wątróbki wychodzi doskonały i wyborny pasztet. Jabłko pokrój na ćwiartki i włóż do środka gęsi, a następnie całego ptaka posyp solą, pieprzem, kminkiem i tymiankiem (z zewnątrz i wewnątrz), nie zapominając przy tym o obłożeniu czosnkiem. Zapewniamy, że w takiej wersji będzie bardzo aromatyczna. Przyprawionego ptaka wkładamy do naczynia piersiami do dołu i odstawiamy na kilkadziesiąt minut, żeby się zamarynował.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 130 stopni Celsjusza, do gęsi dolewamy soku jabłkowego i cydru, wszystko przykrywamy i pieczemy przez 8 godzin. Lepiej nastawić sobie budzik, żeby o gęsi nie zapomnieć. Po tym długim pieczeniu wyjmujemy gęś z piekarnika, zarumieniamy z dwóch stron na piekarnikowym grillu (albo w 240 stopniach C, po kilka minut na każdą stronę), ale uważajmy by nie wysuszyć mięsa. Teraz możemy pokroić gęś na mniejsze kawałki i podać na ozdobnym półmisku.
 

Dodatki i porady
Świetnym dodatkiem do pieczonej gęsi będzie sos żurawinowy, a najlepiej ją podawać z pieczonymi ziemniaczkami. Co zrobić z resztą gęsi? Smalec! Tym przysmakiem na pewno będą się zachwycać wszyscy. Kawałki gęsi można też wrzucić do bigosu albo zrobić z nich rosół. Nic się nie zmarnuje, jeśli odpowiednio to przygotujesz. Życzymy cierpliwości i smacznego!

Zobacz również