• Lata doświadczeń w biznesie
img

Olej lniany: właściwości

Olej lniany to bomba właściwości odżywczych dla ludzkiego organizmu. Można go stosować na wiele różnych sposobów, zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Doskonale sprawdzi się i w kuchni i jako kosmetyk. Poczytajcie o jego właściwościach!
 

Z czego powstaje olej lniany?
Olej lniany jest tłoczony z nasion lnu, pięknej i niepozornej rośliny kwitnącej na niebiesko. Len ma właściwości, które dla człowieka są bezcenne i nie ma w tym stwierdzeniu żadnej przesady. Po pierwsze, już kilka tysięcy lat temu człowiek wykorzystywał len do tkania płótna, które słynęły z niezwykłej trwałości i uniwersalności. Lnu używano również w kosmetyce, medycynie ludowej oraz przemyśle maszynowym, chociaż dopiero dwudziesty wiek wyniósł tę roślinę na piedestał. Badania naukowe, jakie prowadzono w kierunku właściwości lnu dostarczyły niepodważalnych dowodów na to, że powinniśmy zainteresować się z całą mocą niebieską siłą tej niesamowitej rośliny.
 

Co wiemy?
Jako że lnu używano do kosmetyki już od wielu setek lat, wiemy o nim, że świetnie radzi sobie z wygładzaniem skóry oraz opóźnia powstawanie zmarszczek. Na nasz układ krążenia również działa zbawiennie, ponieważ chroni serce, a poza tym działa silnie przeciwnowotworowo, usprawnia pracę mózgu, a nawet ma działanie antydepresyjne.
 

Źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Olej lniany słynie przede wszystkim z tego, że jest nieocenionym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które to stanowią budulec do błon komórkowych oraz „zajmują się” przekazywaniem hormonów między komórkami. Kwasy tłuszczowe NNKT obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom serca i naczyń krwionośnych, wzmacniają system odpornościowy, układ nerwowy i mają właściwości przeciwzapalne. Poza tym wspomagają przemianę materii, uszczelniają barierę naskórka i nawilżają skórę od wewnątrz. Ale dlaczego są aż tak ważne dla naszego organizmu, przecież wielu substancjach moglibyśmy tak powiedzieć. Otóż nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie kwasów tłuszczowych NNKT, dlatego musimy dołożyć wszelkich starań, by dostarczyć je w odpowiednich ilościach dla naszego prawidłowego rozwoju i funkcjonowania.
 

Dieta dr Budwig
Niemiecka biochemiczka, Johanna Budwig, siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla, wiele lat swojej kariery poświęciła badaniom nad właściwościami oleju lnianego. Na podstawie swoich obserwacji i analiz opracowała dietę, która wspomaga leczenie miażdżycy, alergii i różnych innych przewlekłych schorzeń. Zainteresowane osoby powinny zagłębić się w temat!

Zobacz również