• Lata doświadczeń w biznesie
img

Ciasto truskawkowo-czekoladowe

Zbliżają się Walentynki, a z nimi okazja, by zjeść coś bardzo słodkiego i czekoladowego. Dziś zaproponujemy wam przepis na czekoladowo-truskawkowe ciasto, które można upiec w formie w kształcie serca – nie tylko z okazji Walentynek, ale i na co dzień. Szczególnie podczas zimy nasz organizm domaga się owoców i słodkości, więc nie ma co więcej odmawiać mu tych przyjemności. Do dzieła.
 

Etap pierwszy: składniki i przygotowanie ciasta czekoladowego
Do ciasta czekoladowego potrzebne nam będą składniki: cztery jajka, 100 gram cukru, 100 gram mąki pszennej tortowej, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, cztery łyżki kakao oraz 50 gram gorzkiej lub mlecznej czekolady (najlepiej zetrzeć ją na tarce o małych oczkach). Idealnie by było, gdyby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Suche składniki wcześniej przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę (z dodatkiem szczypty soli), a następnie nie przerywając ubijania dosypywać cukier aż się rozpuści. Nadal ubijając dodajemy żółtka, a następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao oraz startą czekoladę. Masę zmieszać do połączenia się składników, ale już bez użycia miksera. Kolejnym krokiem jest wylanie wszystkiego na płaską formę o wymiarach 28 x 40 centymetrów (uprzednio wyłożonej na dnie papierem do pieczenia), wyrównanie i pieczenie od 12 do 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto wystudzamy.
 

Przygotowanie musu truskawkowego
Najpierw przygotowujemy okrągłą formę (lub w kształcie serca), ważne, by miała około 10 centymetrów i dokładnie wykładamy ją folią aluminiową. Ciasto czekoladowe kroimy na mniejsze kawałki i układamy je w tej formie, w razie potrzeby – docinamy. Ważne, by nie było żadnych dziur i nie wystawało poza formę.
Do musu truskawkowego potrzebujemy: 500 gram truskawek (świeżych lub mrożonych), sok z połowy cytryny, 1/3 szklanki cukru, cztery łyżeczki żelatyny, 300 ml śmietany kremówki 36% i pół opakowania podłużnych lub okrągłych biszkoptów.
Do garnka wkładamy truskawki, sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy wszystko aż do rozpuszczenia się cukru i miksujemy na puree. Wg instrukcji na opakowanie przygotowujemy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechodzimy do ubijania śmietany kremówki – ubijamy ją na sztywno, a następnie bardzo powoli dodajemy truskawkowy sos. Wszystko wymieszajmy i wlejmy na ciasto czekoladowe. Wierzch wykładamy biszkoptami i zostawiamy ciasto w lodówce, aby mogło stężeć (najlepiej na 8 godzin).
 

Dekoracja
Ciasto możemy udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub przygotować własnoręcznie sos czekoladowy. Poleca się trzymać je w chłodnym miejscu. Smacznego!

Zobacz również