• Lata doświadczeń w biznesie
img

Kurczak faszerowany makaronem

Mięso z kurczaka to najpopularniejsze mięso w Polsce. Można więc rzecz, że każdy mięsożerca kurczaka ma na co dzień i na pewno mamy mistrzów w marynowaniu i przyrządzania tego ptaka. Zapewne najczęściej ląduje on na naszych stołach w postaci rosołu (a na drugi dzień pomidorowej) lub jako dodatek do makaronu i jakiegoś wymyślnego sosu. Dziś mamy jednak nietypową propozycję, dosyć przewrotną – co Wy na to, by kurczaka nadziać makaronem?
 

Kurczak faszerowany makaronem
Ten przepis to bardzo fajna wersja kurczaka na urozmaicenie codziennych posiłków. Szacujemy czas przygotowania na około 3 godziny, jednak samo oporządzenie kurczaka (czyli umycie i zamarynowanie) zajmie nam nie więcej niż 20 minut! Podane składniki starczą dla czterech dorosłych osób.
 

Składniki
Będzie nam potrzebny jeden duży kurczak (dwukilogramowy, pamiętajmy jednak, by sprawdzić źródło, z którego będziemy pozyskiwali mięso. Najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie go od rolników, ale jeśli nie mamy takiej możliwości można wybrać się na targ lub do zaufanego sklepu mięsnego), 100 gram surowej polędwicy albo opcjonalnie wędzonki krotoszyńskiej, 100 gram pełnoziarnistego makaronu o dowolnym kształcie, czerwona cebulka, 10 sztuk pieczarek, cztery ząbki czosnku, pęczek pietruszki, pół czerwonej papryki, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, przyprawa do kurczaka po staropolsku i oliwa z oliwek (również zadbajmy o dobrą jakość).
 

Jak przygotować kurczaka?
Najpierw zajmiemy się marynatą mięsa. Kurczaka, już umytego i ewentualnie wypatroszonego (jeśli został zakupiony w całości) nacieramy oliwą z oliwek, ząbkami czosnku, tymiankiem, rozmarynem i oprószamy solą i pieprzem – z zewnątrz i od wewnątrz. Odstawiamy do lodówki do trzech godzin. Makaron gotujemy, ale tylko połowę czasu widniejącego na opakowaniu w instrukcji przygotowania. Następnie kroimy drobno cebulkę, ząbki czosnku, posiekane pieczarki (obrane) i paprykę pokrojoną w kostkę dusimy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek przez kilka minut. Nie zapomnijmy o pokrojeniu polędwicy (lub wędzonki) i posiekaniu pietruszki. Teraz pozostaje nam wrzucić wszystkie składniki, łącznie z makaronem, do jednej miski i bardzo dokładnie pomieszać – tak powstał nasz unikalny farsz do kurczaka. Spróbujmy, czy nam smakuje, w razie czego doprawiamy według własnego uznania. Tym farszem nadziewamy kurczaka i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
 

Dodatki
Pamiętajmy, że w farszu znajduje się makaron, więc nie musimy wymyślać, z czym podamy mięso. Ewentualnie możemy zrobić kilka różnych surówek, które urozmaicą posiłek. Życzymy smacznego!

Zobacz również