• Lata doświadczeń w biznesie
img

Pyszny tort czekoladowo-karmelowy

Kto z nas nie kocha karmelu? Przed nami prezentuje się słodki tort z masą karmelową. Dodajmy, że masa karmelowa jest domowej roboty! Po zjedzeniu małego kawałka na pewno na wiele godzin odechce nam się jeść słodyczy, ponieważ tort należy do tych sycących. Z powodzeniem możesz wykorzystać go podczas przyjęcia lub urodzin, bo na pewno wszystkich zachwyci jego smak.
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego
Czy wspomnieliśmy już, że to tort czekoladowy? Do wykonania ciasta będziemy potrzebować: sześciu jajek, ¾ szklanki mąki pszennej tortowej, łyżkę proszku do pieczenia, 60 gram kakao oraz 150 gram roztopionego i przestudzonego masła. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy.
Tak jak przygotowanie każdego ciasta, powinniśmy zacząć od ubicia piany! Ubijamy więc jajka razem z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Ubijamy wszystko aż do otrzymania puszystej masy, a następnie dodajemy przesiane składniki, mieszamy i wlewamy masło.
Teraz pozostaje nam upieczenie przygotowanego ciasta: do tego potrzebne będą trzy tortownice o średnicy 22 centymetrów wyłożone na dnie papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na równe części do tortownic i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza, wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
 

Kolejny krok: domowej roboty maślany krem karmelowy
Do zrobienia kremu maślanego kremowego potrzebujemy: 250 gram masła, pół szklanki cukru pudru, 180 ml sosu karmelowego i dwie łyżki wódki albo ekstraktu z wanilii. Zaczynam ucieranie: masła z cukrem, a następnie dodajemy powoli sos karmelowy, aż do powstania gładkiej masy. Opcjonalnie dolewamy wódki lub wanilii, według własnego upodobania.
 

By było więcej słodyczy: krem czekoladowy
Do zrobienia kremu czekoladowego potrzebujemy: 500 ml śmietany kremówki, 100 gram posiekanej gorzkiej czekolady i 150 gram posiekanej mlecznej czekolady. W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę, prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy całą czekoladę. Po dwóch minutach wymieszaj aż do powstania sosu czekoladowego, po czym odstawiamy do lodówki i schładzamy przez kolejne 12 godzin (zawsze można zacząć robienie tego tortu od tej czynności).
 

Jak to wszystko poskładać?
Czekoladowe spody możemy nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem. Na pierwszy z nich wykładamy część kremu karmelowego i wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem – który smarujemy resztą kremu. Na ostatni spód kładziemy krem czekoladowy i posmarować nim również wierzch i boki tortu. Można również przyozdobić go wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

Zobacz również