• Lata doświadczeń w biznesie
img

Wieprzowina w paście vindaloo

Aby zapanować nad nudą w kuchni, trzeba nieustannie wyszukiwać ciekawych przepisów, które sprawdzą się na naszych stołach. Dziś mamy dla was unikalny przepis na wieprzowinę zwaną vindaloo – od portugalskiego dania „Carne de Vinha d’ Alhos”, mięsnej i mocno doprawionej czosnkiem potrawy, bardzo popularne w Bombaju.
 

Wieprzowina vindaloo
Świetnie sprawdzi się na zimowy obiad, a duża ilość czosnku na pewno wspomoże organizm w walce z bakteriami, które nie dają nam spokoju. Do dania pasuje półwytrawne lub wytrawne wino, więc czujcie się usprawiedliwieni i wypijcie po jednej lampce. Sam zapach tego dania pobudzi wasze zmysły i na pewno zapragniecie przyrządzać je częściej.
 

Etap pierwszy: składniki potrzebne do przyrządzenia potrawy
Podana ilość składników powinna wystarczyć na obiad dla czterech dorosłych osób. Będziemy potrzebowali: kilograma dobrej jakościowo wieprzowiny lub karkówki, pokrojonej w trzycentymetrową kostkę, dwie duże czerwone cebule (pocięte na krążki, a nie posiekane w kostkę!), szklankę warzywnego bulionu (warto zrobić go dzień wcześniej i wygotować). Do pasty vindaloo potrzebujemy: dwie łyżki zmielonego kminku, pokruszoną papryczkę chili, dwie łyżki czarnej lub brązowej gorczycy, półtorej łyżki zmielonego cynamonu, 1/3 szklanki białego octu winnego, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, łyżeczkę zmielonego kardamonu, dwie łyżeczki zmielonej kurkumy, pół łyżeczki zmielonych goździków, łyżeczkę rozgniecionego czarnego pieprzu, trzy rozgniecione ząbki czosnku oraz półtorej łyżeczki posiekanego imbiru.
Wszystkie składniki na pastę dokładnie zmieszaj i odstaw na godzinę, by dobrze się połączyły.
 

Etap drugi: przygotowywanie potrawy
Na dużej patelni podgrzej olej kokosowy lub sezamowy, włóż wieprzowinę i smaż do zbrązowienia, po czym odstaw na talerz. Teraz na patelnię dodaj krążki cebuli i smaż do miękkości. Dodaj do niej pasty vindaloo i smaż, dopóki nie poczujesz aromatu. Na pewno już zgłodniejesz. Dolej do mieszanki bulionu warzywnego oraz wieprzowinę. Doprowadź wszystko do wrzenia. Opcjonalnie możesz też dolać ciut czerwonego wina i poczekać aż wyparuje, na pewno pogłębi to smak. Teraz najważniejsza rzecz – mięso wieprzowe i potrawa potrzebują czasu, by wszystkie składniki się dobrze przegryzły. Dlatego zmniejsz ogień i gotuj danie przez kolejną godzinę, co jakiś czas mieszając, by nic nie przywarło. Kiedy mięso będzie miękkie, potrawa jest gotowa.
Możesz ją podawać z ryżem basmati (ugotuj według instrukcji na opakowaniu), natomiast na deser świetnie sprawdzi się sałatka z mango. Koniecznie wypróbuj nasz przepis! Życzymy smacznego!

Zobacz również