• Lata doświadczeń w biznesie
img

Ciasto porzeczkowe

Dla wielbicieli porzeczek mamy dzisiaj kuszącą propozycję – ciasto porzeczkowe, które świetnie nada się na leniwe niedzielne popołudnie, jak również spotkanie z przyjaciółmi podczas bardziej uroczystego wieczoru. Na pewno znajdzie wielu wielbicieli, zwłaszcza, że smakuje niebanalnie: słodko-kwaśne ciasto nasączone likierem Cassis. Czas się zabrać za pieczenie!
 

Etap pierwszy: kakaowe spody ciasta porzeczkowego
Po pierwsze: kakaowy spód. Do niego będziemy potrzebowali ¾ oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, pół szklanki wody, szklankę cukru oraz pięć łyżeczek kakao. Wszystkie te składniki wkładamy do garna, gotujemy i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru, a potem odstawiamy i wystudzamy. Po wystudzeniu czeka nas zrobienie ciasta, do tego potrzebujemy: pięciu jajek (w tym białka i żółtka oddzielnie), pół szklanki cukru, półtorej szklanki mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia oraz łyżeczka sody oczyszczonej. Warto pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mąkę, proszek i sodę najpierw przesiewamy.
Białka ubijemy mikserem na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli, a następnie stopniowo dodawać cukier – aż do jego rozpuszczenia, nie przestając ubijać. Ubijamy też żółtka, aż do otrzymania kremowej pianki. Do niej wlewamy poprzednią mieszankę, dodajemy mąkę, proszek i sodę po czym delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Teraz wystarczy wszystko przelać do przygotowanej formy (na dnie wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, poczekać aż ciasto wystygnie i ostrym nożem podzielić je na dwa równe kakaowe blaty.
 

Etap drugi: krem
Do przygotowania kremu potrzebujemy: 200 gram masła 82%, 500 gram serka kremowego i pięć łyżek cukru pudru. Masło ucieramy z cukrem w mikserze, później dodajemy serek i miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy. Ponadto będziemy potrzebować półtora słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, 500 ml śmietany kremówki 36%, dwie łyżki cukru pudru i cztery łyżki serka mascarpone. Przy czym: śmietanę z serkiem mascarpone ubijamy do otrzymania kremu, a na końcu dodajemy cukier puder, ale uważajmy, by krem się nie zważył. Do nasączenia ciasta możemy przygotować poncz z połowy szklanki likieru i ¼ szklanki wody.
 

Etap ostatni: łączymy wszystkie składniki
Nasączamy dwa kakaowe blaty, ale nie jest to koniecznie, gdyż ciasto i tak będzie wilgotne. Pierwszy kakaowy blat smarujemy połową porzeczkowego dżemu, na to wykładamy masę z serka kremowego i dokładnie wyrównujemy. Możemy przykryć drugim kakaowym blatem, który posmarujemy pozostałym dżemem. Na sam wierzch wyłożymy krem śmietankowy, wszystko wygładzimy. Schłodzić.

Zobacz również