• Lata doświadczeń w biznesie
img

Kurczak z wiórkami kokosowymi

Dla wielbicieli azjatyckich smaków, mamy dziś bardzo prosty w przygotowaniu i tani przepis na aromatycznego kurczaka. Mowa o kurczaku curry z wiórkami kokosowymi, którego orientalny smak na pewno urozmaici codzienny posiłek.
 

Kurczak curry z wiórkami kokosowymi
Przedstawiony przez nas przepis oceniamy jako łatwy w skali trudności, więc nawet jeśli nie jesteś weteranem w kuchni nie masz się czego obawiać. Najtrudniejszą sztuką jest doprawienie i zamarynowanie mięsa, więc jeśli boisz się, że przesadzisz, użyj mniejszej ilości przypraw – w najgorszym wypadku go doprawisz. Pamiętaj, zawsze łatwiej jest doprawić potrawę, niż pozbawić jej części smaku. Czas przygotowania szacuje się na 30 minut, a podane proporcje składników powinny wystarczyć dla czterech dorosłych osób.
 

Etap pierwszy: potrzebne składniki
Do przygotowania tej orientalnej potrawy, będziemy potrzebowali: dwie sztuki świeżej piersi z kurczaka, przyprawę do złocistego kurczaka, jeden kostki rosołowej, jogurtu naturalnego (50 ml, może być ten bez tłuszczu), 100 ml soku z cytryny, 300 gram ryżu basmati, łyżkę przyprawy curry, trzy łyżki wiórek kokosowych, czerwoną cebulę, łyżkę mąki orkiszowej, cztery sztuki brzoskwiń (z puszki, najlepiej ze słodkim syropem), 300 ml wody i pół pęczka natki kolendry.
 

Etap drugi: przygotowanie potrawy
W kubeczku wymieszaj jogurt z przyprawą do złotego kurczaka. Następnie dokładnie umyj piersi z kurczaka, po czym pokrój je w miarę równe paseczki i zamarynuj powyższą mieszanką przez trzydzieści minut. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż na patelni na oleju kokosowym lub oleju sezamowym (do kurczaka świetnie pasuje olej sezamowy, nabierze przez to głębszego smaku). Później przełóż cebulkę do rondla, włącz średni ogień i dołóż tam piersi z kurczaka, wiórki kokosowe i łyżkę przyprawy curry. Niech wszystko dusi się do czasu, kiedy odparuje woda i mięso będzie gotowe (możesz to sprawdzać co jakiś czas). Jeśli uznasz, że kurczak jest gotowy, dodaj do rondla łyżkę mąki, pomieszaj, po czym dorzuć pokrojone drobno brzoskwinie (możesz dolać łyżkę syropu z puszki dla słodszego smaku). Wymieszaj wszystko i podduś dwie minutki. Kolejnym krokiem będzie dodanie szklanki wody razem z kostką rosołową, a wszystko gotuj jeszcze przez pięć do siedmiu minut. Na sam koniec dopraw to sokiem z cytryny i pokrojoną natką kolendry.
Ugotuj ryż basmati według instrukcji na opakowaniu. Jak będzie gotowy odcedź go, a następnie dodaj do niego trochę curry i wymieszaj dokładnie. Możesz dodać do niego również szczyptę soli, słodkiej papryki i pieprzu (opcjonalnie chili). Później przełóż ryż do głębokich miseczek i zalej całą potrawą. Smacznego!

Zobacz również